top of page
  • Skribentens bildPeter Lindberg

En titt på den senaste tekniken

Jag och min kollega Robert Venema besökte nyligen Oceanology International i London.

Det är en branschmässa inom oceanologi. Enkelt förklarat innebär det olika slags mätningar på, över och under vattnet. Det kan röra sig om bojar som samlar in olika slags väderdata som skickas via satellitlänk, autonoma farkoster som sjömäter, robotar som styrs autonomt eller av en pilot.

Jag reflekterade över att det var ett väldigt stort fokus på just autonom sjömätning. Till exempel mindre självgående båtar med en massa mätutrustning monterad ombord. Eller självgående och torpedliknande farkoster (så kallade AUV:s, Autonomous Underwater Vehicles) som kan samla bottendata enligt ett i förväg programmerat körschema.Jag och Robert Vemena i Saabs monter.

Vi hittade också några utställare som tillhandahöll provtagningsutrustning i form av fysiska vatten- och bottenprovtagare. Det är lite mer i linje med vad vi själva behöver investera i.

Det var också glädjande att det fanns några svenska utställare, trots att vi i dag inte har någon offshorebransch i Sverige. Vi sprang på Ocean Modules Sweden från Åtvidaberg som gör både undervattensrobotar och drönare modell stora.Ocean Modules monter med sin Stora drönare, den grå, och en ”vanlig” ROV, den gula.

Ett annat exempel var Lidan Marine från Lidköping. Bolaget tillverkar coola vinschsystem för offshorebranschen.

Saab var också på plats och visade upp sin stora helelektriska WROV (Work Class ROV) och CLINTON som erbjuder sjömätningstjänster och som redan sjömätt ett område åt oss.Det måste inte bara vara stora grejor! Den här ROVn är inte större än en laptop.

Nu får vi vänta i två år tills mässan arrangeras nästa gång. Teknikutvecklingen går snabbt, så det ska bli spännande att se vad som hinner uppfinnas fram till 2026.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page