Den 17 juni antog EU:s ministerråd formellt förordningen om naturrestaurering. Denna lag syftar till att införa åtgärder för att återställa minst 20 procent av EU:s land- och havsområden till 2030 samt alla ekosystem som behöver återställas till 2050.
Förordningen fastställer specifika, juridiskt bindande, mål och skyldigheter för naturrestaurering i vart och ett av de listade ekosystemen – från terrestra till marina, sötvattens- och urbana ekosystem.
Förordningen innebär att också syrefria ekosystem i Östersjön blir en del av åtgärderna i en tvingande lagstiftning för samtliga EU-länder runt Östersjön. Minst två tredjedelar av syrefria sedimentytor mellan 70 och 1 000 meters djup ska vara åtgärdade till 2040. Det innebär att en bottenyta motsvarande minst Vätterns storlek ska syresättas varje år fram till 2040 – drygt 2 400 kvadratkilometer per år.
En innovativ lösning som utvecklats av oss på Scandinavian Ocean Minerals, baserad på välbeprövad miljövänlig teknik, skapar förutsättningar för att Östersjön återigen ska bli ett levande hav med biologisk mångfald.
Den öppnar samtidigt nya möjligheter att utvinna en rad naturresurser från Östersjöns botten. Vår lösning kan komma att tillgodose en stor del av Sveriges och EU:s framtida behov av grönt kol, kisel, biogas, vätgas och silt till cement- och betongindustrin.
Комментарии