Torsken och strömmingen är två av de fisksorter i Östersjön som är hotade. Viktigt för deras överlevnad är tillgången till kräftdjuren ishavsgråsugga och vitmärla. Här ser vi på Scandinavian Ocean Minerals möjligheten att förbättra situationen för alla dessa arter.
Vi tar det lite från början. Vitmärlan äter döda alger och plankton som är sediment, själva gyttjan på botten. När vitmärlan sedan blivit välmatad och god äts den upp av fisken (bl.a. torsken och strömmingen). Och sen äter sälen upp fisken. Även sälen är i dagsläget hotad och har för lite mat – vilket gör vitmärlan till ett viktigt led mellan plankton och fisk.
Vi på Scandinavian Ocean Minerals kan med en ny metod med patenterad teknik skapa nya habitat för vitmärlan. Dessa habitat bidrar till att utrotningshotade fisksorter kan hitta mer föda.
När vi skördar mineralrika noduler som är viktiga för den gröna omställningen, hjälper vi alltså samtidigt naturen på traven och en bidrar till en god och gynnsam miljö för vitmärlan.
Nu undrar du kanske hur vi gör det? Manganoduler bildar en hård havsbotten. Vår modell innebär att vi vill plocka upp dessa noduler och till följd av det skapar vi en mjukare botten där vitmärlan kan gräva ner sig och gömma sig – vilket är viktigt för dess överlevnad. När vi skördar mineralrika noduler som är viktiga för den gröna omställningen, hjälper vi alltså samtidigt naturen på traven och en bidrar till en god och gynnsam miljö för vitmärlan. Läs mer om vår skonsamma teknik för att skörda mangannoduler och alla fördelar den har här: https://www.som-ab.se/om-oss
Comments