top of page
  • Skribentens bildPeter Lindberg

Vi är igång med sjömätningen

Uppdaterat: 11 dec. 2023

Ytterligare en viktig milstolpe är avklarad. 7 juli överraskade Ebba Busch oss med att skicka ett underskrivet undersökningstillstånd, som vi hade förväntat oss skulle dröja till oktober eller november. Då kunde vi gå vidare och sätta i gång processer vi redan startat, då tillståndet var verbalt utlovat redan i december 2022. En av processerna som är grundläggande för fortsatta undersökningar är sjömätning av botten i de planerade verksamhetsområdena. Sjömätning utförs med hjälp av olika slags instrument som alla har gemensamt att de skickar ljudpulser i olika styrkor för att kunna erhålla olika data som att upptäcka vrak och andra objekt, få en tredimensionell bild av bottenstrukturen och kunna se djupare ned i bottens lager av leror, sediment – och i det här fallet mangannoduler. Ett vanligt ekolod fungerar enligt samma princip, men är ett enklare instrument. Det är ett myndighetskrav att vi måste sjömäta innan vi kan gå vidare med att ta fysiska prover direkt i bottensedimentet eller i vattnet.Sjömätningsföretaget CLINTON har utfört uppdraget med sitt fartyg Northern Storm. Ytan de hunnit mäta utgör ca 15-20 % av de områden som vi har tillstånd för. En slutrapport får vi vänta på ända till i mitten av februari men det som vi ändå fått ta del av verkar väldigt lovande. Framför allt så kan man se nodulbädden i det övre lagret av botten som kan vara upp till ca 20 cm tjock och kompakt. Det innebär förmodligen dels att den hindrar exempelvis vitmärlan att gräva ned sig i botten, dels att mängden mangannoduler verkar vara betydligt högre än vad som tidigare uppgetts i de vetenskapliga rapporter som redovisats för Bottenviken.


Trots att vi är en liten organisation med begränsade medel har vi lyckats komma en bra bit på vägen i det här projektet.

Att sjömätningen är klar för åtminstone ett område är en viktig faktor för att vi ska lyckas med att visa att vi kan ta upp noduler på ett hållbart och miljövänligt sätt.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page