top of page
  • Skribentens bildRobert Venema

Viktig milstolpe – vi klarade testet!

Ännu en viktig milstolpe avklarad. Den 6 december genomförde vi ett för oss otroligt viktigt test av vår teknik och framför allt av vårt unika sugmunstycke. Testet visar det som vi själva har vetat, men nu kan vi utvärdera olika vägval att tekniskt kunna utvinna noduler i Bottenviken med minimerad risk för påverkan på havsmiljön vid skördning av noduler.

Målet har varit att kunna skörda och frilägga noduler från havsbotten på ett skonsamt sätt samt filtrera ut sediment för att antingen nyttogöra olika beståndsdelar av sediment eller lägga tillbaka sediment på havsbotten för att bibehålla eller förbättra ekosystemtjänster utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

I processen syresätts vatten som sedan återförs till havsbotten vilket är en viktig komponent främst i projektet i Östersjön. Med testet har vi uppnått alla delar av målet. Vi har lyckats frilägga noduler i omgivande sediment och separera sediment från noduler samt återföra syresatt vatten med vald fraktion (storlek) av sediment.


Med tekniken kan vi nu kontrollera vad vi suger upp och vad vi återför samt styra effekten hur återföring av vatten och sediment sprids, vilket innebär att vi kan minimera plymspridning nära havsbotten.
Testningen genomfördes med en prototyp i skala 1:10 i Poseidon Diving Systems djuptank på 10 meter där sediment och noduler placerats ut för att kunna genomföra testet. Det var jag och vår vd Peter Lindberg som dök. Hela testningen filmades av Peter Andersson.


Med tanke på patentfrågan som pågår för fullt kan vi inte gå in på detaljer om tekniken, men tro mig, jag längtar till den dagen när vi kan visa exakt hur det går till! Det här är så pass stort så vi måste berätta om det som ett viktigt steg i rätt riktning för vår verksamhet. Det visar att vidareutvecklingen av teknik och metod som vi arbetat hårt med, har gett resultat och att vi miljömässigt kan genomföra det här på ett säkert sätt. Extra stolt är jag över att vi visat vår metod med en prototyp som fungerar nästan helt perfekt i det andra praktiska försöket.


Känns skönt att ta lite julledigt med det här lyckade testet i bagaget och vi ser fram emot fortsatt hårt arbete nästa år.

Vidareutveckling av teknik och metod pågår som kommer att testas i början av nästa år. Fokus kommer att ligga på att kunna mäta och identifiera det återförda vattnet och sediment och effekterna av plymspridning. Utifrån kommande tester och resultat jobbar vi med att löpande utveckla teknik och metod för att minimera effekterna av vår verksamhet.


Resan fortsätter! Hoppas ni fortsätter följa den! Känns skönt att ta lite julledigt med det här lyckade testet i bagaget och vi ser fram emot fortsatt hårt arbete nästa år. Passar på att önska god jul och gott nytt år till er alla.


Ett stort tack till Poseidon Diving Systems, Jonas Brandt (VD) och Björn Fahlén (produktionschef) att vi fått nyttja deras anläggning och göra detta med att lägga ut sediment och noduler i tanken och utföra testet. Tack också till Peter Andersson som filmade hela testet och dess resultat.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page